Subscribe to my newsletter for 10% off

Съвременната жена е свикнала с удобството на превръзките за еднократна употреба. Но все по-често се говори за това колко са вредни те за околната среда. Бихте ли ги заменили с превръзки за многократна употреба?


 
Една жена може да има различни причини, поради които би предпочела да премине към превръзки за многократна употреба.
 Може би търси удобство, защото многократните превръзки са  изработени от естествени тъкани като памук  и са дишащи и не причиняват дразнене на кожата, не запарват така, както тези за еднократна употреба.
Може пък да иска да избегне агресивните химикали предизвикващи дразнене, алергии и дори аномалии в хормоналния баланс, използвани  за производството на превръзки за еднократна употреба.
Също така може да иска да живее природосъобразно, защото превръзките от плат в зависимост от грижата и употребата, могат да се използват поне 5, а понякога дори 7-10 години. За сметка на това еднократните превръзки не се разграждат естествено в природата. През живота си жената използва средно 13000 - 15000 превръзки, като разпада на всяка от тях може да отнеме 500+ години. 
Освен това се спестяват средства в дългосрочен план - макар и по-скъпи при първоначалното закупуване, в дългосрочен план превръзките за многократна употреба могат да ви спестят средства от ежемесечното закупуване на хигиенни продукти за еднократна употреба.
А може иска да жевее без неприятни "аромати" - според проучвания всъщност неприятният мирис (без наличие на здравословен проблем като инфекция и пр.), се появява в резултат на взаимодействието на кръвта с химикалите използвани при производството на конвенционални превръзки. Съхранявани по правилен начин ( с достъп до въздух и изпрани навреме), превръзките за многократна употреба не миришат.

 

Недостатъци на превръзките за многократна употреба

Дискомфорт - някои жени се притесняват от кръвта или се тревожат, че не абсорбират толкова добре. Всъщност превръзката от плат абсорбира количество кръв, колкото би абсорбирала и превръзка за еднократна употеба. Дискомфорт може да има и при прането - не за всеки това е приемливо и приятно, но да не забравяме че менструалния цикъл на жената е една естествена функция на организма и няма от какво да се боим или притесняваме.

Може да се разместят - защото нямат лепило като еднократните. Превръзките изработени от памук не се разместват, носенето на  по-плътно прилепващо бельо би помогнало за тези, които все пак се опасяват от разместване.

Не са подходящи за път, защото не можете просто да ги изхвърлите. А не винаги е удобно да се изперат веднага. Всъщност няма никакъв проблем използваната превръзка от плат да са съхранява на сухо място до момента на изпиране. Превръзките от плат не миришат, но в това всеки сам трябва да се убеди.

 

Любопитно: Има проучвания, според които има връзка между продължителността, болезнеността на месечния цикъл и използването на превръзки за многократна употреба. Някои жени съобщават, че откакто са се отказали от еднократните превръзки менструацията не е толкова болезнена и е по-кратка от обикновено.

 

В нашия магазин ще откриете голямо разнообразие от превръзки за многократна употреба. Има варианти за по-слаба и за по-обилна менструация. Някои модели са с непропускащ текстил - за повече сигурност и комфорт.

 

     Без значение какъв избор ще направите, отделете време за да проучите какво е най- подходящото за вас, за вашето здраве и комфорт. Защото грижата за нас е и грижа за природата.